Kunden i centrum är ett fundamentalt begrepp i digital marknadsföring. Men det är också vad de flesta organisationer har svårast att ta till sig fullt ut.

 

Är du som jag är du måttligt förtjust i att bli avbruten av annonser i tv, radio och i tidningar. Du gillar förmodligen inte digitala annonser (banners) som poppar upp och stör när du vill läsa intressanta artiklar på nätet. Du använder förmodligen ett spamfilter.

Allt ovan är exempel på annonser som försöker sälja till dig genom att avbryta dig i det du gör genom att skicka ut en hagelsvärm av annonser till marknaden och förhoppningsvis få några träffar här och där. Det är så traditionell annonsering har sett ut i alla tider.

Tänk om det fanns en annan väg – en väg där man inte avbryter och irriterar. En väg där man istället hjälper kunden med deras problem. Men istället för att göra det med hagel gör man det med laserfokus på exakt rätt personer.

Den vägen finns. Precis framför dig.

Kunden har makten

De flesta som har ett problem eller en fråga idag söker svar på nätet. Oftast googlar man på problemet och får ett antal söksvar. Man klickar och läser på länkarna till man har fått svaret man är nöjd med. När man gjort sin sökning och fått det svar man söker är det inte ovanligt att man tar lite egen tid och gör ett besök på sociala medier som Facebook, Twitter, Instagram eller LinkedIn.

Gemensamt för ovan är att det är personen bakom tangentbordet som har makten. Det är de själva som bestämmer vad de gör på nätet. Vad de klickar på. Hur länge de stannar på en sida och så vidare. Människor gillar att ha det så. Är de inte nöjd med vad de ser här och nu klickar de sig vidare.

Det är också de som är dina presumtiva kunder.

De gillar inte på något sätt att bli avbrutna och få annonser tryckta i ansiktet på dem från skärmen.

Det här är en verklighet som företag måste förstå och anpassa sig till. Det är den största utmaningen i digital transformation.

Den krassa verkligheten för dig som företagare är att kunden inte bryr sig om dig, ditt företag eller dina produkter eller tjänster. Dina presumtiva kunder bryr sig om sig själva och sina problem som de vill ha en lösning på.

Lös kundens problem

Det här digitala kundbeteendet är fundamentalt i digital marknadsföring. ”Lös kundens problem” ska vara ditt digitala mantra. Inte prata om dina produkter eller tjänster. För att vara framgångsrik digital marknadsförare måste man möta kunden på Google och i det sociala media-flödet utan att avbryta kunden utan istället genom att hjälpa den. För att lyckas med detta krävs regelbunden produktion och publicering av redaktionellt innehåll (content) som är attraktivt och relevant för såväl din presumtiva kund som för Google. Det producerade innehållet kan du dessutom sprida i nyhetsbrev till dem som har valt att teckna sig för det. Det här är grunden i content marketing.

Content marketing är att erbjuda redaktionellt innehåll som hjälper kunden med dennes problem. Genom att göra det skapar man en nästan omedveten tacksamhet och lojalitet hos kunden som belönar dig och dina affärer när kunden är redo att göra affärer.

En av företags största utmaningarna med content marketing är att sätta kundernas behov framför det invanda beteende att säljande prata om produkterna och tjänsterna. Om företaget istället berättar stories som genom att informera eller underhålla skapar ett mervärde för kunden skapar man en kontakt, en connection, som gör att kunden när kunden är redo att göra affär väljer dig tack vare ditt företags osjälviska och hjälpsamma beteende.

Den här filosofin förstärks och bekräftas av statistik.

90% av besökarna gör research

Den generella statistiken för sajter som har en webbhandelsplats säger att 10 procent av besökarna på en sida som erbjuder någon form av försäljning är där för att göra affär; 90 procent är där för att göra research.

Naturligtvis vill du att din sida säkerställer att du gör avslut med de 10 procent som är redo att göra affär. Det är självklart. Men hur förhåller du dig till de 90 procent som inte är redo att göra avslut än, de som bara söker mer information? Låter du dem vara i fred och litar på att din sida och ditt erbjudande är så överlägset alla andra att de kommer tillbaka självmant när det har fattat hur suveräna ni är. Eller ser du dessa 90% procent som en möjlighet?

(Vill du ha mer statistik om content marketing och digital marknadsföring föreslår jag att du klickar här.)

Två typer av innehåll på sajten

En bra hemsida har två typer av innehåll med två olika pulser. Den ena typen är affärs- och avslutsorienterad. Den leder de 10% som är köpredo att göra avslut (Det är där så gott som alla företag lägger sina resurser på sajten).

Den andra typen av innehåll, den som vänder sig till de 90% som gör research, är hjälpsam, utbildande och underhållande. Det innehållet har till syfte att hjälpa besökaren och att skapa en långsiktig och positiv relation med den.

Det är förvånansvärt hur många företag som ignorerar 90% av besökarna på hemsidan…

Kunden i centrum – sammanfattning

Det är absolut fundamentalt inom digital marknadsföring att sätta kunden i centrum. Att det handlar om dennes problem och inte ditt företags produkter och tjänster.

Digital marknadsföring handlar om att möta kunden i det ögonblick som den är mottaglig att lyssna på dig – när kunden har ett problem som dina produkter och tjänster kan lösa – och det sker oftast i samband med att människor googlar på sitt problem

Den genomsnittliga statistiken för en e-handelsplats är att 10% av besökarna är där för att göra affär. 90% av besökarna är där för att göra research.

Kan du säga att ditt företags sajt handlar om att hjälpa och informera kunden till 90%. Och att sälja produkter och tjänster är bara 10%…?

Utdrag hur 10 steg i digital marknadsföring

Ovan text är ett utdrag av det första kapitlet i min e-book 10 steg i digital marknadsföring. Vill du läsa hela e-booken kan du klicka här för att ladda ner den. Helt kostnadsfritt, såklart.