Vad är skillnaden mellan storybranding och storytelling?

Det är en stor skillnad mellan storytelling och storybranding.

Storytelling är ett berätta en historia. Storybranding är en kommunikationsstruktur baserad på dramaturgin i en story.

 

Många tror att storybranding handlar om att bygga ett varumärke genom att berätta en massa stories om varumärket.

Det stämmer inte. Det är möjligtvis ”brand storytelling”.

Jag tror därför det kan vara bra att förklara skillnaderna.

 

Storytelling

Storytelling betyder att berätta en story. Men det kan vara precis vilken story som helst. Storytelling är bara en process att berätta någonting. Det behöver inte ha något syfte eller tanke.

Vad är då en story? Några beskriver det som något som har en början, en mitten och ett slut. Men det har en varm korv också. Så det funkar inte riktigt som beskrivning.

En annan beskrivning, som jag gillar, är att en story handlar om någon som övervinner ett problem med ett syfte att uppnå något.

En story har alltså en huvudrollskaraktär som vill uppnå något men ett det finns ett problem för att uppnå det.

Lisa vill ha alla rätt på provet i morgon, därför pluggar hon.

Peter har fått punktering på bilen och byter däck.

Lotta vill bli mindre stel och går på yoga.

Allt ovan är exempel på basal storytelling. Ingen är en kioskvältare till story som folk kommer gå man ur huset för att ta del av. Men det är fortfarande grundläggande storytelling.

Vill man skapa en bättre story måste man ha ett tydligare och större problem – så kallad story arc – och man måste också ha en tydlig fiende och en guide/expert i storyn. (Vill du läsa mer om storytelling kan du göra det här).

 

Storybranding

Storybranding är en kommunikationsfilosofi. Ett koncept för hur du ska kommunicera för att nå ut med ditt budskap. Det bygger förvisso på att använda samma dramaturgiska formel som i bra storytelling. Men det handlar alltså om HUR man berättar och inte ATT man berättar. Storybranding är en strategisk formel som fungerar för all din kommunikation. 

Men det är alltså inte en massa stories om ditt varumärke.

Storybranding går ut på att sätta din kund och kundens problem i huvudrollen i din kommunikation. Inte din produkt eller tjänst. Din produkt och tjänst är guiden/experten i storyn. Alltså lösningen på kundens problem.

Många förstår intuitivt förklaringen ovan. Men det är synnerligen svårt för många att praktiskt tänka om. I synnerhet om du jobbat ett tag med marknadsföring och försäljning. Det sitter i ditt dna att prata om hur bra din produkt och tjänst är. Istället för att prata om kunden och kundens problem. Och hur din produkt är lösningen på deras problem.

 

Storybranding är en kommunikationsfilosofi. Ett koncept för hur du ska kommunicera för att nå ut med ditt budskap. Det bygger på att använda samma dramaturgiska formel som i bra storytelling.

 

Storybranding – i praktiken

Vill man jobba med storybranding handlar det i princip alltid om att först ta fram företagets eller varumärkets brand story och oneliner. Det är (för en som är utbildad i processen) relativt enkelt att göra.

Med det som grund gör man sedan:

  1. En nulägesanalys av befintlig kommunikation för att ta reda på vad som behöver ändras för att organisationen ska kommunicera enligt storybranding-modellen.
  2. En för varje företag/varumärke/organisation unik kommunikationsplan baserad på brand storyn och nulägesanalysen.

Hur snabbt förändringsprocessen går beror såklart på budget och hur stor förändring man behöver göra.

Storybranding – effekten/resultat

Det fina med storybranding är att du kan använda i all kommunikation, i text och film och tal. Effekten när man jobbar med storybranding är tydlig: hela organisationen samlas runt ett enkelt budskap och en tydlig story. Det innebär att alla pratar med samma röst, har samma budskap.

Sajten förmedlar samma budskap som säljaren på möte som vd som gör en föreläsning som arbetare på golvet som förklarar för sina vänner på en middag.

Ett enkelt och tydligt budskap. Som genom att det är strukturerad som en story är intressant och engagerande för den som lyssnar. Det är så man skapar kommunikation som står ut i dagens informationsbrus.

Storytelling får dina kunder att hitta dig. Storybranding får dom att förstå hur du kan hjälpa dom.

Från ett säljperspektiv kan man förklara skillnaden så här:

Storytelling får dina kunder att hitta dig. Storybranding får dom att förstå hur du kan hjälpa dom.